خبر

تفاوت و شباهت سرو موتور و استپ موتور چیست؟

تفاوت و شباهت سرو موتور و استپ موتور چیست؟

برای کنترل دقیق حرکت در تجهیزات مختلف نظیر ربات ها، لیزر و … از موتورهای مختلفی استفاده می شود. سرو موتورها و استپ موتورها از این نوع به شمار می روند. در این مقاله قصد داریم بعد از شناخت اجمالی نسبت به هرکدام از سرو موتورها و استپ موتورها به بررسی تفاوت های هرکدام بپردازیم.

سرو موتور چیست؟

سرو موتور جز تجهیزاتی است که در سیستم های حلقه بسته مورد استفاده قرار گرفته و کاربرد آن کنترل دقیق موقعیت محصول نظیر ربات، ماشین تراش، ماشین فرز و … در کاربردهای تجاری و صنعتی است. سرو موتور دستگاه های الکترکی هستند که در کنترل حرکت از آن ها استفاده می شود.
موتور الکتریکی دوار و دستگاه فیدبک چرخشی از اجزا تشکیل دهنده سرو موتور هستند. سرو موتورها به صورت نرم و روان و با چسبندگی بسیار کمی کار می کند، این ویژگی آن ها سبب می گردد تا در دامنه وسعی از تجهیزات بتوان به منظور کنترل حرکت از آن ها استفاده کرد.

سرو موتورها تجهیزاتی هستند که حرکات مکانیکی را به پالس های دیجیتالی تبدیل می کنند که این پالس ها با یک کنترل کننده حرکتی تفسیر شده و از این طریق حرکت دستگاه مورد نظر کنترل می گردد.
گشتاور و سرعت دو مشخصه اصلی سرو موتور است که سبب برتری یک سرو موتور نسبت به دیگری خواهد شد. در وسایل خانگی می توان این تجهیز را در دوربین های خانگی، درهای بالابر و … مورد بررسی قرار داد.

مشاهده محصولات: فروش اینورتر صنعتی توسط هامر صنعت با قیمت مناسب

استپ موتور چیست؟

استپ موتو نوعی موتور dc است که درون آن چندین سیم پیچ قرار دارد که به صورت گروه هایی به نام فاز قرار گرفته اند. در اثر عبور جریان الکتریسیته از هرکدام از این گروه ها یا فاز ها استپ موتور با سرعتی برابر با سرعت یک گام در واحد زمانی چرخش می کند. از استپ موتور ها نیز نظیر سرو موتورها در جایی که نیاز به کنترل دقیق حرکت باشد استفاده می شود.

استاتور، روتور و قاب از اجزا اصلی تشکیل دهنده استپ موتور به شمار می رود. در استاتور همان فاز ها یا گروهی از سیم پیچ ها قرار می گیرند. ممکن است استاتور دو فاز، سه فاز یا پنج فاز باشد. تعداد فاز ها نشان می دهد که چند گروه سیم پیچ در استاتور قرار گرفته. استاتور دو فاز دو گروه سیم پیچ در خود داشته و چهار سیم خروجی از آن ها بیرون می آید.

استاتور سه فاز سه گروه سیم پیچ در خود داشته و شش هدد سیم خروجی از آن ها خارج می شود و استاتور پنج فاز پنج گروه سیم پیچ را در خود جا داده و ده سیم از استاتور خارج می شود. روتور موجود در استپ موتور بسته به گشتاور متفاوت خواهد بود. هرچه موتور پله ای یا استپ موتور طول بیشتری داشته باشد گشتاور بیشتر می شود.

در قاب استپ موتور برخلاف دیگر موتورها تنها بلبرینگ دیده می شود. عدم وجود ذغال یا بوش داخل استپ موتور از جمله دلایلی است که سبب عمر طولانی و دیر خراب شدن استپ موتور می شود.

شباهت ها و تفاوت های سرو موتور و استپ موتور

اگرچه هر دو موتور برای کنترل حرکت مورد استفاده قرار می گیرند اما دقت کنترل در این دو متفاوت است. اغلب دقت کنترل حرکت در موتورهای سرو نسبت به موتورهای پله ای یا استپ موتور بیشتر است. استپ موتور با درجه کار می کند و سرو موتور از طریق چرخش کنترل می گردد.

تفاوت دیگر در تفاوت فرکانس گشتاور است. فرکانس استپ موتورها با کاهش سرعت افزایش یافته و بالعکس در حالیکه فرکانس خروجی سرو موتورها تغییر نمی کند و این یکی از دلایلی است که در سرو موتورها ارتعاشی احساس نمی شود.
موتورهای سرو کنترل عملکرد راحت تری دارند و این به خاطر وجود سیستم فیدبک است. سرعت پاسخ دهی سرو موتورها نیز بهتر است و این عملکرد بهینه به دلیل dc بودن موتور سرو و سه فاز بودن آن است.
اغلب برای کنترل حرکت در دستگاه های لیزر بزرگ از سرو موتور استفاده می شود زیرا در مقایسه با استپ موتور عملکرد بسیار بالاتری را از خود نشان می دهد.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 − 1 =